Länkar Forum
Film   Klassiker: Riktiga Top Gear-trion leker fysiker Tillbaka
Kommentarer 7 kommentarer, 4074 klick.

Vid felaktigheter med en länk rapportera här!
Raderar...
Flapflapflap, Donator 2017-04-21 11:49 | #1

kan någon bilentusiast förklara varför detta inte skulle fungera? Minns att min bobbycar är/var näst intill oförstörbar, just sayin'
waf, Donator 2017-04-21 16:02 | #2
#1 Flapflapflap: är absolut ingen expert, men kan tänka mig att det har att göra med luftmotståndet + att atomerna som utgöra bilens material inte går att skala upp i storlek.

Ju längre planka, kedja, stolpe du har, ju lättare går den av... eller nå sånt, det samma borde vara sant med molekylerna som utgör material
Men detta är bara en kvalificerad gissning, då jag varken är bilmekaniker eller fysiker

Vore ju dock ballt med en leksaksbil i 1:1 skala :D
hulgapulga, Donator 2017-04-21 18:18 | #3
#1 Flapflapflap: Det som avgör om ett material går sönder eller inte beror igentligen inte på vilken hastighet materialet har när den krashar in i något. Det beror enbart på vilken energi som materialet utsätts för. Ett Fullskalig bil väger ca 1 ton tillskillnad mot en leksaksbil som kanske bara väger några 100gram, så energipåfrestningen på materialet vid en krash kommer bli betydligt högre för den fullskaliga bilen än för den lilla leksaksbilen därav större skada. Sen är självklart hastigheten en faktor för att räkna ut energipåfrestningen men det som skiljer den fullskaliga bilen från leksaksbilen är vikten.
Megamisama, Donator 2017-04-21 18:49 | #4
#1 Flapflapflap: Ganska komplicerat att gå in på det, men basen för att du ska förstå är att veta hur den svaga kraften funkar, att atomer fortfarande är samma storlek och har samma bindning, som waf är inne på och att kraft är relativt till hastighet och massa. Vilket gör att om du skalar upp fordonets storlek, men behåller hastigheten så blir kraften oerhört mycket större, som hulgapulga är inne på. Om vi säger att du sätter leksaksbilen på kofångaren av en vanlig bil, sen kraschar in i en vägg kan du ju tänka dig hur leksaksbilen ser ut efteråt.

"Men den stora bilen är ju större, så den borde ju klara smällen bättre ändå för den har mer att skydda med?" - Nej, den svaga kraften och bindningen av varje individuell molekyl är fortfarande lika stor per atom. Det gör att allt som behövs är x kraft för att orsaka förödelse, oavsett hur många molekyler/atomer det är som sitter ihop.
Tonkaztorm, Donator 2017-04-21 18:53 | #5
#1 Flapflapflap: Har enbart att göra med energi absorption. Det krävs mer energi att få en större bil upp till fart. Alltså har materialen samma påfrestningsförmåga. Men den större bilen har mer energi överföring.
Släpper du 1 ton bly från 10m och samtidigt släpper du bara 100kg bly. Så kommer du få en större krater av 1 ton än 100kg. Materialet är lika hårt men energin är olika.
texz, Donator 2017-04-21 19:32 | #6
Sätt 2 ton vikt bakom den där bilen och kör in i en vägg i 50km/h, vikten bakom mosar.
tjackalle, Donator 2017-04-21 22:41 | #7
Wall of mansplaning.

Du måste vara medlem samt ha donerat för att kunna kommentera,
registera ett konto nu. Eller logga in i menyn till vänster.


Copyright Existenz - All rights reserved.
Det tog 0.024264 sekunder för 4 ninjor att ha ihjäl 8 samurajer!


Donera Mera!