Länkar Forum
Hemsida   Liberalernas Gulan Avci tveksam till böneutrop i Sverige @ SR Tillbaka
Kommentarer 26 kommentarer, 1605 klick.

Vid felaktigheter med en länk rapportera här!
Raderar...
JohanSten, Donator 2018-03-12 00:37 | #1
Hon är knappast ensam om det. =')

Jag tror inte det är så ont om plats att alla som vill höra predikan inte får plats i salen. Därmed finns ingen praktisk motivation bakom att adoptera den traditionen (det var därför den uppkom).
dwan, Donator 2018-03-12 07:43 | #2
Är faktiskt ganska emot detta. Känns som man tvingar på religion, alla är vi inte religiösa i Sverige så varför ska vi då bli tvungna att lyssna på böneutrop? Räcker det inte med att vi redan har kyrkklockor?
Eller handlar det om böneutrop inuti en sal? För då kunde jag inte direkt bry mig.
ORANGEtm, Donator 2018-03-12 08:40 | #3
"jag som liberal" hahahaha att kalla sig liberal och vara med i liberlerna haha..
matsuchi, Donator 2018-03-12 11:21 | #4
Jag tycker dom ska ha samma möjlighet som kyrkan.

Ge dom en klocka/plinga så kan dom plinga med den när dom tycker det är dags en dag i veckan så är det lika för alla.
FireWaia, Donator 2018-03-12 14:00 | #5
I de mest muslimtäta områdena kommer detta fortgå oavsett lagbeslut, det ser vi ju redan idag.
Daijahaden, Donator 2018-03-12 19:40 | #6
Väldigt få länder blev Islamiska över en natt. Det tog generationer. Små små steg som till slut ledde till stora förändringar. Detta är ett av stegen.

Böneutrop är en externalitet. Det påverkar alla i området oavsett religion. "Ah men kyrkoklockor då!".

Käften! En klämtande klocka som ringer i någon minut är inte samma sak som exkluderande religiösa budskap fem gånger om dagen. Dessutom är det budskap från en religion som har noll historisk och kulturell kontext i Sverige.

Detta är krypande Islam och den måste kvävas i lindan.
JohanSten, Donator 2018-03-12 19:53 | #7
#6 Daijahaden: Det finns inte ett enda land där spridningen av islam skedde med hjälp av offentliga böneutrop tillägnade redan troende. Lugna lökarna. Du får inget gehör av att börja rabbla domedagsprofetior (förutom i "alternativ media"), men kör på logik och angrip det för störande av allmän ordning etc. så får du medhåll.
Fullbordad, Donator 2018-03-12 21:33 | #8
#6 Daijahaden: Religionsfrihet = Religioner får utövas. klocka eller någon som skriker. Lika irriterande båda två.
dolohov, Donator 2018-03-12 21:46 | #9
#1 JohanSten: Vad jag vet så är syftet med Adhan att påminna de troende om den dagliga bönetiderna då man inte hade någon klocka på den tiden och att även inkludera icketroende-och troende till den islamska gemenskapen eftersom man vill att alla ska få ta del av dess budskap. Det står i Umdat Al-Ahkam... De vill också att man inte ska behöva gå till moskén för att känna sig delaktig i bönen, dvs man ska kunna göra ett avbryt i sina vardagliga sysslor, lyssna(delta) på bönen för att sedan fortsätta med sina egna sysslor. Tar gärna en källa på ditt påstående då jag inte läst det tidigare.
Daijahaden, Donator 2018-03-12 22:23 | #10
#7 JohanSten: Du förstår inte mitt argument. Böneutropet är enbart ett uttryck för en process. Det är processen jag talar om.

Om du vill argumentera emot mig så behöver du snarare argumentera såhär:

"Det finns inte ett enda land där spridningen av Islam skedde genom att kila in Islam i det offentliga och på så sätt påtvinga allmänheten Islam".

Och det stämmer inte (så långt är du med va?). Sen så har faktiskt moskéer och böneutrop historiskt använts just för att islamisera ockuperade befolkningar och samhällen. Moskéer och utropen har en symbolisk aspekt (De är EJ tillägnade enbart troende. Ett fullständigt historielöst påstående).

Muslimerna rev sällan kyrkor och tempel utan byggde istället moskéer över dem. Det var och fortfarande är en maktdemonstration, en allmän proklamering att en ny ordning råder, ett platstagande helt enkelt.

Andra raden i böneutropen lyder:
"Det finns ingen gudom utom gud (läs vår gud)".

Vi befinner oss på ett sluttande plan Johan. Det är ingen profetia. Det är en mycket logisk slutsats baserad på Islams historia, våra demografiska trender och vår rådande politiska ordning.
Inlägget är borttaget 2018-03-12 22:29 | #11
JohanSten, Donator 2018-03-12 22:36 | #12
#9 dolohov: Har ingen skriftlig källa; det är vad jag fått höra av muslimer. ^^ De alla är överens om att det är en tradition som handlar om att göra alla delaktiga, som du säger, men att det från början handlar om att hela stan inte får plats i moskén. Att hela stan inte bara kan gå till moskén hur som helst är förstås en praktisk anledning också, och jag kan tänka mig att det nämnts utan att jag lagt det på minnet.

#10 Daijahaden: Jag menar, du kan upprepa dig i oändlighet men det gör inte resonemanget mer logiskt. Särskilt inte som det var lika mycket domedag när källarmoskéer började ploppa upp. Om det var som du säger så skulle de huggtandade judarna styra en öppet diktatorisk värld nu, då de sägs ha tagit små små steg i generationer sedan medeltiden.

Vad jag menade var att i inget land har befolkningen omvänt sig på grund av att de hört böneutrop. Som sagt; klaga på mer reella saker. Varför inte att lokaler som kan användas till något nyttigt istället blir bönsalar, till exempel?
Daijahaden, Donator 2018-03-13 00:43 | #13
#12 JohanSten: Du anklagar mig för att vara ologisk. Men jag har aldrig påstått att böneutrop är ett problem för att "lille Kalle kanske blir muslim när han går ner för gatan och råkar höra ett allahu!". Jag har aldrig påstått att källarmoskéer förestår domedagen (trots att de kanske självantänder i lite för hög frekvens).

Ditt motargument påminner lite om "En öl har väl aldrig dödat någon?". Nej en öl (ett bönetorn) har aldrig dödat (konverterat) någon. Problemet är långvarigt missbruk orsakat av bland annat kultur.

Judarna är ett resultat utav hundratals års selektiv reproduktion. De har i princip tillämpat eugeni. Lång historia kort: våra präster fick inte ligga, deras präster låg mer än "allah". De är också en liten minoritet av alla judar. Men du har en poäng sionism påminner en hel del om politisk Islam.

JohanSten, Donator 2018-03-13 01:01 | #14
#13 Daijahaden: Har jag sagt att du påstått det då? Snälla, ta en sekund och bara ta in vad jag skrivit innan du smattrar fram svar som enbart resulterar i att jag måste förklara för dig vad jag sagt igen.

Otippat att du glatt väljer att vända på steken och försöka hitta likheter med judekonspirationen när jag visar hur dum jämförelsen blir. Och du menar eugenik, antar jag? Herrejävlar, var ska jag börja... Jag tror jag väljer att bara två mina händer från den galenskapen, faktiskt.
FireWaia, Donator 2018-03-13 12:52 | #15
Så Johan tror inte att inför moskéerna och sedermera böneutrop inte påverkar samhället alls i muslimsk anda? Hahahahah!
JohanSten, Donator 2018-03-13 16:27 | #16
#15 FireWaia: Om det står så i kommentarerna jag skrivit, så är det nog så! Alas...
Daijahaden, Donator 2018-03-13 20:47 | #17
#14 JohanSten: Okej nu räcker det, nu kommer handskarna av.

"Jag menar, du kan upprepa dig i oändlighet men det gör inte resonemanget mer logiskt. Särskilt inte som det var lika mycket domedag när källarmoskéer började ploppa upp."

Läs dina egna jävla ord istället. Kolla sammanhanget. Självklart tar jag det som ett påstående om att jag har sagt något. Vet du varför? Därför att alternativet är så otroligt korkat att jag optimistiskt nog gissar att du enbart formulerat dig underligt.

Du kritiserar mitt argument genom att kritisera andras. Mitt argument är mindre trovärdigt därför att andras var svaga inom ett annat område.

Är global uppvärmning mindre trovärdigt därför att vissa andra kommit med radikala överdrifter som sedan inte inträffat?

Helt otroligt. JAG drog inte upp judar. DU gjorde. Min åsikt är att judarna är där de är idag på grund utav positiv diskriminering både kulturellt och sexuellt (det har lett till starka "in-group" preferenser samt en högre generellt IQ). Sionism (en politisk rörelse) är per definition en judisk konspiration, som dock enbart stöds utav en väldigt liten del judar.

Du har ingen introspektion alls Johan, ingen! Du svarar aldrig direkt på argument, jag har gett upp på dig.
JohanSten, Donator 2018-03-13 22:31 | #18
#17 Daijahaden: Som sagt; jag tvår mina händer från ditt rashygien-sidospår, som jag absolut inte tog upp. Förutom en sak; du kan inte ha som ÅSIKT att judar GJORT något... ffs -.-

Allt jag ser från dig i övrigt just nu är gnäll för att du inte verkar förstå vad jag säger. Så jävla lamt. Återigen; läs och ta in vad jag skriver istället för att göra den här skiten om och om igen. Tolka inte; utgå från vad som står där och försök inte läsa in något som inte står där. Så jävla svårt är det inte. Börja från början om det hjälper. Ja, eller håll käft för all del.
arle, Donator 2018-03-14 00:55 | #19
Rasister hela bunten.
FireWaia, Donator 2018-03-14 09:59 | #20
#16 JohanSten: Hur tror du islam uppkom? Vaknade 2 miljarder muslimer bara och var muslimer? Att inte kunna se ett så uppenbart spår i rakt led är ju helt fantastiskt?
JohanSten, Donator 2018-03-14 11:10 | #21
#20 FireWaia: Vad ska jag behöva "tro" en massa saker för? Den historien är väl dokumenterad.

Ja, visst är det fantastiskt att inte kunna se "så uppenbart spår i rakt led". Vilken tur att jag inte är så fantastisk, oavsett vad man låtsas att det står i mina kommentarer.
FireWaia, Donator 2018-03-14 11:19 | #22
#21 JohanSten: Har jag missförstått något? Tror du inte att minareter och böneutrop inte har nåt med islams utbredning att göra?
JohanSten, Donator 2018-03-14 12:07 | #23
#22 FireWaia: Titta om det står så. Gör det inte det så finns det ingen anledning att anta det.
FireWaia, Donator 2018-03-14 12:29 | #24
#23 JohanSten: "Det finns inte ett enda land där spridningen av islam skedde med hjälp av offentliga böneutrop tillägnade redan troende." Menar du att eftersom de bara riktar sig till troende så har det ingen effekt i samhället utöver de redan troende?

Kan du sluta prata näsvist och bara förklara vad du menar då jag uppenbarligen är för trög att förstå?
JohanSten, Donator 2018-03-14 13:10 | #25
#24 FireWaia: Du är inte trög; du överanalyserar.

Från #12: "Vad jag menade var att i inget land har befolkningen omvänt sig [själva] på grund av att de hört böneutrop." Därför ska man inte vara rädd för att folk plötsligt ska börja konvertera om böneutrop blir en grej. Gör därför mer logiska anfall, som att det stör och är helt onödigt.

... Som jag skrev från första början, i #7. Jag är så trött på det här, så jag hoppas du har överseende med näsvishet.
FireWaia, Donator 2018-03-14 14:18 | #26
#25 JohanSten: Och personligen så tror jag att böneutrop och minareter är en hörnsten i att få icke troende att börja bli troende. Sen att det finns mer aktuella problem med det hela är ju självklart bara ännu mer graverande.

Du måste vara medlem samt ha donerat för att kunna kommentera,
registera ett konto nu. Eller logga in i menyn till vänster.


Copyright Existenz - All rights reserved.
Det tog 0.011648 sekunder för 9 ninjor att ha ihjäl 24 samurajer!


Donera Mera!