Länkar Forum
Film   Vaccinet är tydligen säkert för veganer Tillbaka
Kommentarer 26 kommentarer, 2823 klick.

Raderar...
Coachzi, Donator 2021-01-13 00:29 | #1
Men räknas den som vegansk om den är testad på djur?
Sanctuary, Finansfjant 2021-01-13 00:35 | #2
#1 Coachzi: Komplimenthändelsen då? Är viruset veganskt om det kommer från djur?
Dun Dun Dunnnn.
Svennisfan, Donator 2021-01-13 01:24 | #3
#1 Coachzi: Sorgligt nog vet jag svaret på det. Tester på djur betyder att det inte är veganskt. Tester på människor som är full medvetna om risker men gör det frivilligt är ok för den strikta veganism idén.

pga detta tekniska lilla faktumet finns det djurproducerad glass som är vegansk. Förutsatt att det är en frivillig kvinna som donerat sin bröstmjölk att göra den.

The more you know...about veganism, the more you think... What?
Xivilia, Donator 2021-01-13 03:58 | #4
#3 Svennisfan: Länk till vart man kan köpa?
Spyzed, Donator 2021-01-13 04:54 | #5
Fan vilket guld, de bytte ut fetalcells från aborterade barn mot nanoteknologi, och nu är alla veganer lyckliga, och kan sova gott om natten.
Tompkiss, Donator 2021-01-13 07:18 | #6
#1 Coachzi: nej.
Veganer är emot djurförsök och även att bära skinnkläder osv.
Veganism är en livsstil upptill att vara vegetarian.

Vegetarisk kost och vegansk kost= samma. Idag skiljer vi dock på detta genom att säga att veganer dricker inte mjölk. Egentligen inte vegetarianer heller.

En lakto-ovo-vegetarian eller t o m lakto-ovo-pescitarianer är dom flesta vegetarianer egentligen.

Lakto ovo = mjölk och ägg.
Pesc=fisk
HAJST, Donator 2021-01-13 08:01 | #7
#6 Tompkiss: Helt rätt, inte ens de flesta "vegetarianer" vet om detta utan äter ägg och mjölkprodukter och när jag som jobbar inom livsmedel rättar (jag kan enligt livsmedelsverket inte säga att något som inte är vegetariskt är vegetariskt) dessa genom att säga "denna produkt inte är vegeratisk eftersom den innehåller mjölkprotein" så får jag till svar "nej alltså, jag är vegetarian, inte vegan".

Men språket ändras ständigt och vegetarian tolkas annorlunda runt om i världen. "EU" började 2018 att forska i hur vegetarian/vegan osv ska definieras i fortsättningen. Det kan hända att våra nuvarande begrepp (lakto-ovo-pesci-demivegegetarian) som inte används tillräckligt försvinner och ersätts med något annat eller att definitionen ändras helt. Jag skiter i vilket men ska bli intressant att se vad de kommer fram till.
Inlägget är borttaget 2021-01-13 08:44 | #8
Sampeee, Donator 2021-01-13 08:45 | #9
#6 Tompkiss: #7 HAJST:

#6 Tompkiss: #7 HAJST:

Är ni helt säkra på detta? Säger absolut inte att ni har fel men det är nyheter iaf för mig. De allra flesta jag pratar med (och även jag) definierar enligt följande:

Vegetarisk kost = Äter inte djurkött
Vegansk kost = Konsumerar inte djurprodukter alls i sin kost, dvs inget kött/mejeri/ägg/färgämnen från animaliska produkter osv.

Vegan = Använder inte djurprodukter eller produkter testade på djur i någon form om inte en väldigt specifik situation kräver det och det inte finns något alternativ för överlevnad.
Tompkiss, Donator 2021-01-13 09:09 | #10
#9 Sampeee: Japp, så skrev vi i korthet att det är så det är. Men jag hör mängder (kanske bara i min bekantskap/kollegor som säger att dom är vegan men inte så strikt så dom kan ta skinnskor på sig, etc etc, men är då egentligen vegetarian , men kallar sig vegan för hen inne äter kött, mjölk ägg fisk etc) som tror att vegan är =äter inte kött fisk ägg mjölk och vegetarian är äter inte kött. Medans kosten är exakt samma egentligen.
Heckscher, Donator 2021-01-13 09:48 | #11
Ska man vara hård med definitionerna så betyder:

Vegetarian = växtbaserad kost, ingen mjölk/ägg
Lakto/ovo-vegeterian = växtbaserad men äter mjölk/ägg
Vegan - växtbaserad kost och en livsstil som försöker minska djurs lidande, så ingen skinn/djurtestat smink/gå på djurparker osv

Men nästan alla veganer tar medicin som är djurtestade om det behövs. En frisk vegan kan göra mer för djuren än en sjuk vegan.
Tompkiss, Donator 2021-01-13 10:08 | #12
#11 Heckscher: Japp

Vegan är en livsstil utöver att vara vegetarian.

t o m handeln och caféer skiljer på vegetarisk kost och vegansk kost vilket är fel och kanske har detta lurat befolkningen är tro att kosten skiljer sig?
Heckscher, Donator 2021-01-13 10:59 | #13
#12 Tompkiss: Det är mycket för att det på engelska heter vegetarian om man äter ost/mjölk och vegan om maten är utan animalier. Detta har även smittats in i svenskan och många förenklar begreppen så även här. Detta kan eventuellt vara olagligt för det finns risk att mjölk- eller äggallergiker köper produkter märkta vegetarian i tron om att den är helt växtbaserad men får besvär för den innehåller mjölk eller ägg. Därför måste det tydligt stå lakto/ovo på svenska produkter om det innehåller det.
HAJST, Donator 2021-01-13 11:19 | #14
#9 Sampeee: Säker

På livsmedelsverket för några år sedan kunde man läsa detta:

"Vegetarisk avser sådan föda som inte härstammar från djurriket, det vill säga föda som härstammar från växt- och svampriket."

"Enligt 5§ i märkningsföreskriften (LIVSFS 2004:27) får märkningen på livsmedel inte vilseleda konsumenten, i synnerhet inte om det gäller produktens egenskaper och sammansättning. Enligt Livsmedelsverket föreskrifter innebär det att begreppet vegetariskt för att inte vara vilseledande för konsumenten endast får användas på produkter som inte innehåller ingredienser eller tillsatser av animaliskt ursprung"

De har senare ändrat detta till en lite flummigare version men jag var då i kontakt med livsmedelsverket för att få svar på hur det ska tolkas.

På livsmedelsverket hade det ändrats till detta och man kunde man läsa:
"Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung."

Jag mailade då detta eftersom jag var fundersam över att de börjat använda uttrycket "vegansk mat":

Det jag undrar över är om ni ändrat hur ni definierar vegetarisk kost. Är det ok att säga att något är vegetariskt nu om det innehåller tex mjölk eller kan det vilseleda? Ska vi börja kalla det vi tidigare sagt är vegetarisk för vegansk och det vi sagt är lakto-ovo-vegetarisk för bara vegetarisk? Pesci-vegetarisk, alltså att det innehåller fisk, är det också ok att kalla vegetarisk?

Till svar fick jag:

Det finns olika sätt att benämna vegetarisk kost. Begreppet vegetarisk har genom åren kommit att betyda både "utan kött" och "totalt vegetarisk, utan något alls från djurriket". Egentligen började detta redan för 50 år sedan, då vi i Sverige accepterade att det såldes vegetariska pizzor med ost på.

Det finns som sagt olika sätt att hänvisa till ett livsmedelsegenskaper. Vi har skrivit om detta i Kontrollwiki - Livsmedelsverkets sidor med fördjupad information. Läs vad vi skrivit om vegetariskt i våra vägledande texter.
Det är alltid märkningen i helhet som ska bedömas, inte bara enskilda märkningsuppgifter på ett livsmedel. Och det finns som sagt en rad olika sätt att beskriva ett livsmedels frånvaro av kött eller mjölk/ägg.
En paj med grönsaker och ägg kan till exempel presenteras som:
Grönsakspaj med ägg
Vegetariskgrönsakspaj med ägg
Ovo-vegetarisk paj med grönsaker

Slutligen en kommentar, märkningsreglerna som du hänvisar till har upphört att gälla för flera år sedan. Numera regleras generell livsmedelsinformation av informationsförordningen (EU) nr 1169/2011 och Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation.
Tompkiss, Donator 2021-01-13 12:21 | #15
#14 HAJST: snyggt
Necris, Donator 2021-01-13 14:14 | #16
#6 Tompkiss: #7 HAJST: #11 Heckscher: Vad flummar ni om? Vegetarian äter allt utom kött medans veganer inte äter någon från djur.

Definitionerna glider lite, och på grund av allas önskan att vara unika, speciellt denna typ av människor, så finns det fler ord för att specificera de som utesluter fisk, ägg eller mjölk.

Ni måste förstå att orden kom till för att beskriva de som uteslöt något av detta, inte för att beskriva de som redan åt dem, eftersom vegetarianer, per definitian, bör äta dessa saker.

Troligen så träffades två vegetarianer på en fest och värden hade fixat lite olika maträtter utan kött. Några fanns det ägg i, några fanns det mjölk i och några fanns det fisk i. När den ena vegetarianen såg den andra vegetarianen äta lax så tog hon sin tallrik pankakor och gick argt över till den andra och började skälla och säga att fisk är djur och därför är det hon äter kött och hon är ingen riktig vegitarian. Fiskätaren skälde då ut den andra för att hon åt pannkakor som innehåller nästan-bäbisar och att det är lika fel som att äta kött från äckliga djur som inte alls är söta.

När de slutat skrika så enades det om att det finns tre problematiska ingredienser: Mjölk, ägg och fisk.
Hon som åt pannkakor blev en lakto ovo vegetarian, inte för att hon äter mjölk och ägg utan för att hon utesluter fisk (som hon borde ha ätit eftersom hon är vegetarian).
Hon som åt fisk blev en pescatarian, inte för att hon äter fisk utan för att hon inte äter ägg och mjölk (som hon borde gjort då hon är vegetarian).

Vegetarianer äter allt utom kött. Det hade varit smartare och mer logisk att sedan kalla undergrupperna för vad de förutom kött dessutom valt att utesluta, istället för att basera namnen på vilka av de problematiska ingredienserna de har valt att fortsätta äta.
HAJST, Donator 2021-01-13 14:44 | #17
#16 Necris: Fel, men det kan bli rätt när EU sagt sitt.

Vegetarian - äter inga animaliska produkter
Ovo-vegetarian = äter inga animaliska produkter men ägg är ok
Lakto-vegetarian = äter inga animaliska produkter men mjölk är ok
Pesci-vegetarian = äter inga animaliska produkter men fisk är ok
Demi-vegetarian = äter inga animaliska produkter med fågel är ok
Stockholm/flexi-vegetarian (inget officiellt) = äter vegetariskt när de kan och passar
Lakto-pesci-vegetarian = äter inga animaliska produkter men fisk och mjölk är ok

Vegan = äter vegetariskt, alltså inga animaliska produkter och lever dessutom ett liv där en försöker undvika djur i den mån det går. Alltså bär ingen vegan en äkta skinnjacka eller kläder gjort av ull. De sminkar sig inte med smink som testats på djur osv i den mån det går. Det är en livstil. Vissa väljer att inte ens äga en hund eller katt för att de anser att det inte är veganskt.

När företag marknadsför sina produkter som veganska gör de det för att förtydliga att denna produkt inte innehåller animaliska produkter och har heller inte testats eller på något annat sätt utsatt djur. Det finns alltså skoföretag som säljer veganska skor.

När ett företag som marknadsför sin mat som vegansk betyder det samma sak som om det hade stått vegetarisk. Om nu inte restaurangen tillagar en vegetarisk rätt och sen offrar en häst vid sidan om, som inte tillhör rätten men det görs varje gång. Då kan jag förstå att man vill skilja på vegansk och vegetarisk mat.

Vegetarisk mat får inte innehålla kött. Då heter det till exempel pesci-vegetarisk (ja, fiskkött är kött) Vegetarisk mat får inte innehålla något som kommer ifrån djur, honung från bi, mjölk från ko osv osv.

Ovan är den definition som har funnits och som gäller just nu i Sverige. Det kan komma att ändras, EU har tillsatt en grupp som ska forska i hur folket inom EU egentligen uppfattar vegetarisk/vegansk och därefter göra en bedömning på om vi i EU kan ha en gemensam definition. Det kan mycket väl bli så att en gryta med bönor och lite grädde i framtiden får kallas vegetarisk. Idag får den inte det enligt livsmedelsverket då det är vilseledande, men det kan bli så om EU bestämmer det.

Nedan kommer ett utkast på ett förslag som skickats in till EU, hade EU godkännt detta eller liknande så kan det bli ändring.

Proposed EVU and FoodDrinkEurope definitions of “food suitable for vegans” and “food suitable for vegetarians”

Food suitable for vegans
Foods that are not products of animal origin and in which, at no stage of production and processing, use has been made of or the food has been supplemented with
- ingredients (including additives, carriers, flavourings and enzymes), or
- processing aids, or
- substances which are not food additives but are used in the same way and with the
same purpose as processing aids, that are of animal origin.
(2) Food suitable for vegetarians
Foods which meet the requirements of paragraph 1 with the difference that in their production and processing
1. Milk and dairy products,
2. Colostrum,
3. Eggs (No. 5 of Annex I to Regulation (EC) No. 853/2004),
4. Honey (Annex I to Directive 2001/110/EC),
5. Beeswax,
6. Propolis, or
7. Wool grease including lanolin derived from the wool of living sheep
or their components or derivatives may be added or used.
(3) A claim that a food is suitable for vegans or suitable for vegetarians is not precluded by unintended presence in the food of products which do not comply with the requirements of paragraphs 1 or 2, if and to the extent that this is unavoidable at any stage of production, processing and distribution, despite appropriate precautions being taken in compliance with good manufacturing practices.
(4) Paragraphs 1 to 3 shall apply accordingly if food information is provided which is synonymous with ‘food suitable for vegans’ or ‘food suitable for vegetarians’ from a consumer perspective.
Heckscher, Donator 2021-01-13 15:14 | #18
#16 Necris: Häftig teori du hittade på där. :) Särskilt delen med att du tror att vegeterianer en gång i tiden åt fisk, som är gjord av kött. Grundregeln kan man säga är att vegeterianer äter inga djur (fiskar är djur!), men sen går det att djupdyka lite extra i begreppet för att skilja lakto/ovo-vegeterianer, vegeterianer och veganer åt. Se mitt svar ovan.
Svennisfan, Donator 2021-01-13 15:45 | #19
Vad gäller beskrivningen "vegan" används den ofta med en viss etik i åtanke. Pga detta finns det massor med olika typer av "veganer" med alla möjliga idéer, beroende på hur långt de vill dra det.
Exempelvis att om grödor odlas av en bonde som plogar med hjälp av en oxe är grödorna inte vegan för att oxen utför vad somliga av dessa skulle kalla "slavarbete". Av samma anledning säger sådana personer att hundar ska inte får utnyttjas av blinda och sporter som har djur inblandade inte är ok.

#4 Xivilia: har ingen, men jag fick höra talas om ett företag i Storbritannien för några år sedan som sålde glass gjort på mänsklig mjölk. Det kanske går att hitta men jag vet inte var

#14 HAJST: #17 HAJST: Intressant läsning, högt uppskattat! Vet du något om vad som sägs om att äta insekter? Mest angående vad livsmedelsverket och eu säger men även om det finns någon rolig definition kring det
HAJST, Donator 2021-01-13 16:27 | #20
#19 Svennisfan: Ento-vegetarian heter det om en äter insekter. För 2-3 år sedan undersökte jag möjligheten att öppna upp en restaurang eller annan typ av företag som serverar/säljer insekter. Det var då förbjudet och/eller alla nya insekter som skulle säljas var tvungna att godkännas av EU (rimligt men omständigt) så jag lade ner. Om inte restaurang med proteinrik och spännande mat så var tanken att sälja mjöl på mjölbaggar och liknande.

För bara några månader sedan ändrade EU sina riktlinjer så det går nu att sälja hela insekter i Sverige. Jag har inte undersökt mer än så men uppfattningen jag fick var att det var tills de kommit med slutgiltiga beslut. Ämnet insekter som föda är intressant så hoppas att de tar det vidare.
Heckscher, Donator 2021-01-13 17:10 | #21
#19 Svennisfan: Det finns en viss sanning i det du säger, dock så tror jag att det är svårt att hitta någon vegan som skulle ha något emot blindhundar och liknande. Däremot är många veganer emot djur som underhållning, exempelvis travsport, djurparker och liknande då djur får lida och dö för att vara en slags underhållning för människan.
Svennisfan, Donator 2021-01-13 18:13 | #22
#21 Heckscher: Tack gode Zeus har du rätt i det. Blind hund exemplet tog jag från lite av den massiva mängden dåligt det finns med amerikanska organisationen PETA. Om du vill se vilka galna veganism inspirerade idéer det finns så ta en titt på dem. En fin blandning av till synes goda etiska tankar, fruktansvärda och orimliga krav, vågade påståenden, och hyckleri.

#20 HAJST: Häftigt! Vet du om din idé genomförts av någon annan i Sverige sedan dess?
Inlägget är borttaget 2021-01-13 19:32 | #23
Inlägget är borttaget 2021-01-13 19:33 | #24
Heckscher, Donator 2021-01-13 23:06 | #25
#22 Svennisfan: Man kan hitta massvis med konstiga och udda exempel inom alla typer av ideologier om man letar tillräckligt nog :) Men att veganer generellt skulle ha något emot blindhundar och liknande kan vi nog vara överens om att så inte är fallet. :)
HAJST, Donator 2021-01-14 07:47 | #26
#22 Svennisfan: Nej det finns inte vad jag vet, i alla fall inte som fått en godkänd livsmedelskontroll

Du måste vara medlem samt ha donerat för att kunna kommentera,
registera ett konto nu. Eller logga in i menyn till vänster.


Copyright Existenz - All rights reserved.
Det tog 0.014638 sekunder för 5 ninjor att ha ihjäl 28 samurajer!


Donera Mera!