Länkar Forum
Film   Ryssar frågas om de märker av sanktionerna, två månader in i kriget Tillbaka
Kommentarer 19 kommentarer, 3233 klick.

Raderar...
Fishk, Donator 2022-05-12 00:12 | #1
0:46 Those who know, know.
Session13, Donator 2022-05-12 05:25 | #2
Resten av världen faller mer eller mindre snabbt och Ryssland är det land som har kanske världens bästa förutsättningar att försörja sig själva.

Innan USA själva går in 100% i kriget tror jag inte på en rysk förlust, däremot så tror jag att Europa kommer att falla för sina egna sanktioner.
Sanctuary, Finansfjant 2022-05-12 09:50 | #3
#2 Session13: Baserat på vad?
Inlägget är borttaget 2022-05-12 10:59 | #4
t0nberry, Donator 2022-05-12 11:01 | #5
#3 Sanctuary: #3 Sanctuary: Byggbranschen lider av sanktionerna. Speciellt inom golv märks de som tydligast.
Då all virke i stort sett i Europa försörjt av Ryssland primärt och en stor del från Ukraina(men som troligtvis köpte sitt virke själva från ryssland med tanke på hur läget ser ut just nu då deras fabriker fortfarande är i full bruk och kapacitet).

Förövrigt de virke som är kvar är av lägsta kvalité då länder nu varit tvungna att använda sitt egna råvirke för producering av diverse byggmaterial/golv

Detta är bara en del av hela kedjan, som sakta ackumuleras och grenas ut.

(Detta är mina egna observationer utifrån läget just nu)
Spilld, Donator 2022-05-12 12:41 | #6
#3 Sanctuary: Kanske baserat på att vi i EU är mer beroende av Ryssland än vad Ryssland är beroende av oss? Även om de kan se fattigare ut på pappret så besitter de enorma naturtillgångar, olja, spannmål osv. nog för att försörja sig själva. Plus att de dessutom fortfarande säljer till Kina Indien och andra.

Vi kanske har högre BNP och är rikare i form av siffror på datorer. Detta blir dock i praktiken ganska värdelöst ifall det ej finns nog med råvaror (olja och spannmål t.ex.) att köpa för pengarna.

Sanktionerna är mer ett självmord för oss än vad de faktiskt skadar Ryssland.
Session13, Donator 2022-05-12 15:55 | #7
#3 Sanctuary: Jag har tipsat om två videos som visar två länder i ekonomisk kris. De har kämpat länge men nuvarande prishöjningarna på ALLT får det att braka iväg och om de kollapsar helt så finns risken att det sprider sig som en våg.
Länderna som ligger risigt till just nu, är speciellt Sri Lanka & Tunisien.

Förövrigt så har Ukraina diskuterat att stänga av gasledningar som går från Ryssland till Tyskland vilket skulle kunna stoppa väldigt många från att arbeta.

Ryssland är ett av världens största exportörer av råvaror och energi, vilket gör att vi saknar dem mer än de saknar oss.
Det är vad jag baserar det jag skrev, på.
Sanctuary, Finansfjant 2022-05-12 17:48 | #8
#7 Session13: Jag ska se till att svara alla här men du missar en väsentlig del:

EU har köpt fossila bränslen för 22 miljarder EUR i månaden sedan kriget började. Gasförsäljningen till Europa är den ryska statens största inkomstkälla. Stänger de av gasen går de bankrupt inom veckor. Det skulle också innebära att EU fryser alla ryska tillgångar i Europa och eventuellt gör USA det också. Centraleuropa kan hantera en kort periods avbrott, och kan gå på sparlåga en stund. Om Rysslands statliga ekonomi faller kan de inte betala ut löner till anställda, på t.ex Gazprom eller Rosneft. Eller till militären. Då Ryssland redan nu inte får använda sig av västvärldens finansiella system kommer de inte kunna få ihop krediterna som behövs, och deras valutareserver utomlands kommer vara frusna. Vilka ska låna ut till dem? Kina? De undviker att reta upp EU i onödan då EU är en hundra gånger viktigare handelspartner för dem än Ryssland. Indien? Att möta isolering på världsmarknaderna under amerikanska CAATSA-lagar är knappast något de har råd med i dagsläget.
Vad kan de göra? Trycka mer pengar är ett alternativ i det läget men det kommer leda till större inflation än vad som redan finns. Höja räntor och backa mot guld? Det låser visserligen växelkursen men flyttar bara prisfluktuationerna till andra delar av marknaden.

De som drabbas hårdast är precis som du säger tredje världen länder. Europa kommer snarare att då uppleva ökad inflation, pådriven av höga energipriser. Men ju längre det pågår kan detta mitigeras med säg nybyggandet av kärnkraftverk. Då Ryssland är avstängda från att handla med all västerländsk teknologi kan de inte förnya sina kraftverk eller raffinaderier, då komponenterna är byggda av västvärlden.

Kan de bygga saker själva? Tja, titta på kvaliteten på deras utrustning i kriget. Där har de faktiskt pumpat in pengar och det är skräp iallafall.
I det långa loppet kan de inte vinna ett ekonomiskt krig mot Europa. Vilket är varför de inte ens petat på gasen ännu, annat än en markering mot Bulgarien och Polen.
Sven69, Donator 2022-05-12 17:55 | #9
#8 Sanctuary: Hahahahahahaha
Tuggben, Surgubbe 2022-05-12 18:39 | #10
#1 Fishk: Fan menar du? Hazarerna som gick förbi, skulle hon gilla dem eller?
Cpticks, Donator 2022-05-12 20:37 | #11
#8 Sanctuary: vi har dock inte infrastrukturen till att byta bort gasen snabbt. Gas byts endå ut även fast inte värmekapaciteten finns i många värmeverk. Man förlitar sig helt enkelt på elnätet.

Frågan som inte ställs är hur höga energipriser den vanliga svensken klarar. Den svenska ekonomin är våran allas ekonomi.
Om folk börjar spara för att klara av att betala för att värma huset så stagnerar ju hela ekonomin ganska tvärt.

Så vad spelar valutan egentligen för roll om det blir brist på en del livsmedel och energibrist.
Sanctuary, Finansfjant 2022-05-12 20:57 | #12
#11 Cpticks: Ja alltså det finns rätt många åtgärder man kan göra för att elransonera och införa en del finansiella åtgärder. Den första är skattereduktioner på befintlig elkraft.
Sen är Sverige med i Nordpool, vilket är anledningen till att vi, trots vårt energiöverskott, tvingas betala sp mycket för det.

Och matbrist i Europa är det knappast tal om - vi importerat väldigt lite mat Ryssland. Var vi däremot köper vete ifrån är Ukraina, ett sjölvständig land som Ryssland invaderat.
Inflationen kan motverkas med höjda räntor - frågan är dock om vår regering vill offra bostadsmarknaden och majoriteten av svenskarnas förmögenhet för att dämpa något som inte räntevapnet nödvändigtvis biter på.
Cpticks, Donator 2022-05-12 21:48 | #13
#12 Sanctuary: visst men elransonering skadar ju också vår ekonomi. Kan vi inte planera elen så ger skapar det ju en kedja med problem lika stor som materialbristen.

Men som jag nämnde tidigare så har vi inte ledningar i många samhällen till att konvertera bort gasen. Gas har de senaste åren installerats just på grund av detta.

Sen har vi ju inte alltid energiöverskott eftersom kärnkraften inte är lika snabbstartande som gas, olja och vattenkraft vilket gör elsystemet ganska så skört. Nu kan vi ju inte överföra hur mycket energi ut till kontinenten då ledningarna har en maxkapacitet. Men jag tror detta verkligen kommer sätta Europa på prov.

Sen sa jag inte matbrist utan brist på en del livsmedel.
Men vi står också för ett problem med våra egna bönder som inte vet hur dom ska få ihop det. Jag har en närstående som har stor köttproduktion och inte ens dom med så pass stor volym av djur vet hur dom ska lösa sitsen dom blivit nersparkade i.
Jag ska ta reda på mer djupgående vad det är för bidrag dom förväntar sig/hoppas på. Men i kort så har dom inte fått extra pengar trots priserna har gått upp så pass.
Inlägget är borttaget 2022-05-12 21:57 | #14
Session13, Donator 2022-05-12 22:08 | #15
#12 Sanctuary: Hej igen!
Rysslands självförsörjningsförmåga är väldigt goda, sett till det nödvändiga. Visst befolkningen kommer inte leva i lyx eller kanske inte ens komfort, men de kommer leva.

Ryssland är också en forskningspartner i kärnkraftsteknik vilket ytterligare kommer att sakta ner vår egen utveckling.

P.S. Ukraina har för någon dag sedan begränsat exporten av gas genom ledningar i landet till Tyskland vilket riskerar drabba dem hårt.
Om energibristen blir för stor i Tyskland kommer flera industrier att riskera bli stående och då går det fort utför för deras ekonomi, om inte EU kliver in med stödenergi vilket drabbar oss i form av energipriserna igen.
Sanctuary, Finansfjant 2022-05-12 23:39 | #16
#13 Cpticks: Ja, det är väl rätt självklart att när ett fientligt land i vårt närområde invaderar sina grannar att det kommer att skada ekonomin. Krig är sällan bra för ekonomin. Att Ryssland skulle stänga av gasen till Europa skulle dock drabba dem hårdare än oss i det långa loppet.

Att det sen behövs snabba åtgärder inom Sverige för att ställa om jordbruk, livsmedelförsörjning och kritisk infrastruktur håller jag med dig om. Kanske kan vi helt enkelt nedprioritera de stora serverhallarna för Facebook och Amazon en stund, t.ex? Det hade snarare gynnat resten av landet och ekonomin.

#15 Session13: Tjena kompis!
Absolut. Men det är på pappret. Om landet går bankrupt, och ekonomin slutar fungera så kommer inte t.ex logistik fungera. Hela den apparaten är statligt ägd. Och att få saker att fungera i de geografiska ytorna är en utmaning redan nu. Ingen kommer att göra det gratis.

Angående Rosatom, så är de inte sanktionerade. Samma sak med Gazprom. Även om EU på sikt kommer att ersätta dem då Ryssland inte har möjligheten att ta fram den teknologi som vi har försörjt dem med.

Jag håller med att det kan bli jävligt jobbigt i värstascenario, men där är vi inte ännu. Däremot är sanktionerna nu så omfattande atr Ryssland (en ekonomi i storleken av spaniens) inte har någon möjlighet att kringå dem.
Det finns ganska mycket som kan göras än så länge och som borde gjorts: elsubventioner, pristak etc.

Sen är resten avvägningar. Hade EU och Sverige haft framförhållning hade vi sluppit ta döbelnsmedicinen men här är vi nu. Våre ekonomier är dock större, bättre integrerade och har större tyngd bakom sig än vad Ryssland någonsin kommer att ha - det är ju ett uland egentligen i alla bemärkelser, som drömmer om supermaktstatus.

I Sverige och inom EU är ekonomin fortfarande klassad som högkonjunktur. Problemen är inflationen.

Fast med ovanstående sagt: det finns rätt klara orosmoln, men de är framförallt i USA och här i Sverige relaterad till penningmarknaden.
Session13, Donator 2022-05-12 23:51 | #17
#16 Sanctuary: Håller med om det mesta du säger.
Det jag är osäker över är om inte Ryssland kan hålla logistiken rullande antingen via militärt tvång eller en uppmaning till nationalism och lojalitet mot befolkningen (om det handlar om att få fram mat eller råvaror för att hålla industrier igång).

Ryssland befinner sig i en position där de kan straffa omvärlden genom att skada sig själv, vilket i princip händer just nu.
Flera länder som har det mycket sämre än Ryssland till följd av invasionen än vad de kommer att ha än på ett tag.

Jag tror dock att världsmedierna eldar på Rysslands och framförallt Putins beslutsamhet genom att inte skriva rättelser eller faktarapportering kring invasionen.

Fortfarande extremt begränsade rättelser (om några?) angående massgravar osv i Mariupol, vilket har bevisats felaktiga av journalister på plats.

Där de flesta civila dött har det varit majoritet pro-ryska samhällen vilket också är suspekt, varför skulle ryska styrkor attackera den del av befolkningen som stödjer dem eller är på deras sida?

Hursomhelst, den beväpnade konflikten i sig behöver vi inte gå in på djupare här...

Jag uppskattar att du hållit god ton i diskussionen vi haft, dags för mig att slagga. Upp tidigt igen imorgon och knega.

Ha en trevlig kväll så syns vi i nästa kommentarsfält.
Cpticks, Donator 2022-05-13 00:32 | #18
#16 Sanctuary: Sverige förbereder sig i vart fall på att gasen ska försvinna, på egen bevåg. Jag är bara inte säker på att det är rätt personer som förbereder för detta. Men detta blir problem först sen höst vinter, och det kan bli rejält.

Andra håller jag med om. Det finns också ett annat sätt som också kommer lite försent. Det är att låta privatpersoner få börja tillverka energi i större skalor skattefritt. Tyvärr finns det ju ett väldans behov att kontrollera allt med energi.
Sanctuary, Finansfjant 2022-05-13 08:08 | #19
#17 Session13: Men detsamma! Till nästa gång!

#18 Cpticks: Ja, enig. Den här regeringens besatthet med att kontrollera energiförsörjning är faktiskt absurd.
EU kommer dock tvingas att välja framöver: försöka nå de uppsatta klimatmål som de strävar mot eller upprätthålla den ekonomiska levnadsstandarden inom unionen. De kan inte få bägge två utan de kommer tvingas prioritera.

Du måste vara medlem samt ha donerat för att kunna kommentera,
registera ett konto nu. Eller logga in i menyn till vänster.


Copyright Existenz - All rights reserved.
Det tog 0.013893 sekunder för 7 ninjor att ha ihjäl 20 samurajer!


Donera Mera!